nedelja, 10. maj 2015

Nakupi

Veliko vas zanima, kakšna je tu hrana. Pravzaprav nič drugačna kot doma - takšna kot si jo skuhava. Cene gostinskih storitev so visoke, menze v kampusu pa so...pač menze. V trgovinah je na razpolago široka izbira stvari, na voljo je veliko izdelkov s tujih trgov, manj pa izdelkov lokalne pridelave. V eni izmed večjih trgovin sva odkrila celo "balkansko polico", kjer so dobili svoje mesto ajvar, puding, Cockta, štrudle, polenta in drugi znani izdelki. Zaradi široke ponudbe ni veliko stvari, ki bi jih pogrešala, saj so običajno na voljo vsaj podobni izdelki, sva pa potrebovala nekaj časa, da sva našla neslano maslo, nezačinjene klobase, mak in kis brez dodanega mošta. Med redkimi stvarmi, ki se jih tu ne dobi, je skuta (seveda obstajajo približki, a so precej vodeni ali pa slani), kaj podobnega Radlerju, limonina lupinica (medtem ko je na voljo pomarančna) in nesladkane kisle kumarice. Bolj kot izbira izdelkov naju je presenetilo njihovo pakiranje. V Sloveniji bi verjetno polovico švedskih izdelkov označili z "družinsko pakiranje" ali "xxl", saj presegajo količine, ki jih običajno gospodinjstvo uspe porabiti pred iztekom roka uporabe, drugi pa so...presodite sami.

Medtem ko avtomati s hrano niso popularni, pa je imel ta zelo zanimivo ponudbo (seveda za nakup ne rabite drobiža, temveč le bančno kartico): dežnik, gumijasti bonboni, mešanice semen in oreščkov, pa sevedea čokoladice, pijače, čips,...
...knjige, piškoti brez glutena,...
... kit za umivanje zob, britje, nego čevljev ali šivanje in tamponi.
Oglje za žar - 50 L. Ta je lokalne pridelave, surovine za to nedvomno ne manjka. :)
Srebrne zavese primerne za močno zatemnitev, ki se jih namesti samostojno ali na zadnjo stran obstoječih (danes je sonce vzšlo ob 3:44 in bo zašlo ob 21:28, kar pomeni, da trdne teme skoraj ni več).  
Od leve proti desni: rozine v mini pakiranju (paketek za malico), pecilni prašek (170 g, najmanjše pakiranje), sol (500 g), ajdova moka (500g, največje pakiranje - enako velja za koruzno moko), ovseni kosmiči (1,5 kg), pšenična moka (tudi po 5 kg). Prav tako je riž najpogosteje pakiran po 2 kg, sir po 0,75-1 kg, meso po 1 kg, medtem ko so kumare, bučke in paprike večkrat pakirane v PVC embalažo posamično.
Precej velika je tudi izbira že pripravljenih izdelkov: od polizdelkov kot je kit za pico do mesnih kroglic, gratiniranega krompirja, spomladanskih zvitkov, značilne sirove pite, hamburgerjev in rebrc.
Sok? Delno pravilen odgovor. Še sedaj se spominjam osladnega prvega požirka...sirup za razredčit v embalaži po 2 dL.

Olupljen in kuhan krompir v slanici. Zakaj bi tratili čas?
Marmelada! Vedno znova se sprašujem, kako ravnat s to embalažo. Kakšen predlog?
V "poli" embalaži je zapakirana tudi čičerkina juha, kuhan fižol in mlečen riž.
Če sem iskrena, čakamo še na prihod pomladi, a trgovci že pozdravljajo naslednji letni čas. Naj z enako željo zaključim današnjo objavo, saj vidim, da je v Sloveniji že aktualna: "Veselo poletje!".