petek, 12. december 2014

Umeå

Kje sva?
Za vse, ki še niste "pogooglali":
Tukaj. Beri kot "ümeo".

Mesto leži ob Botnijskem zalivu, na severnem delu Švedske. Od Štokholma je oddaljeno 600 km, do arktičnega kroga pa je vseeno še nekaj poti, in sicer 400 km. O lokaciji in značilnostih kraja pove nekaj že sam grb kraja in znak Univerze v Umeu.



Umeå ima 118.000 prebivalcev, vsako leto pa se priseli povprečno 800 ljudi. Večina se (nas) priseli zaradi dela ali študija na univerzi, kar je verjetno razlog, da je povprečna starost prebivalcev 38 let. Od leta 1965, ko se je ustanovila Univerza v Umeu, se je število prebivalcev podvojilo. Danes sta v mestu dve univerzi in osem visokih šol, ki so znane predvsem po populacijskih študijah, medicinski biokemiji, gozdarstvu, biotehnologiji rastlin in oblikovanju. Po velikosti se Umeå z 32.400 študenti uvršča na peto mesto švedskih univerzitetnih mest.

Umeå je lokalno znana kot mesto brez. Doživelo je nekaj požarov (leta 1714, 1720, 1888), zadnji je uničil skoraj celo mesto. Pri obnovi mesta so zasnovali široke ulice in ob njih zasadili breze (3000 brez v centru mesta), ki bi v primeru požara preprečile njegovo širjenje med hišami, kot se je to zgodilo leta 1888.

"Brezored" v stanovanjskem predelu mesta
Glede na okolje ni presenetljivo, da je les pogost gradbeni material, pa naj bodo to bloki, hiše, ute, okoljski otoki ali ptičje hišice. Skoraj vse enote so obdane z lesom najrazličnejših barv, vendar je najbolj značilna in še vedno široko zastopana barva falu rdeča, ki izvira iz bakrovega rudnika v švedskem mestu Falun. Poleg tega, da je bila rdeča barva poceni, je bila zaželjena zaradi dobre imitacije zidu iz opek.

Poleg klasične rdeče barve so najpogostejše rumene, bele ali zelene fasade.
Pešcona v središču mesta
Glavni trg
Les v sodobni arhitekturi. Umeå Arts Campus združuje Fakulteto za arhitekturo, Institut za dizajn, Akademijo umetnosti in muzej.
Povpraševanje po stanovanjih je zaradi priseljevanja zelo veliko, čakalne vrste za najem stanovanj pa dolge nekaj let.
Park ob reki Ume
Rečno pristanišče

1 komentar: