sobota, 24. oktober 2015

366 dni

Na včerajšnji dan sva se pred enim letom pripeljala v Umeå. Snežinke so naletavale, medtem ko sva praznila do zadnjega kotička zapolnjen avto (Gorazda še sedaj pozitivno preseneča, da sva vse, kar potrebujeva, pripeljala z enim avtom). Z mešanimi občutki, a v pričakovanju nove izkušnje sva vstopila v najin novi dom.

366 (pretežno oblačnih) dni kasneje.
Po enem letu lahko rečeva, da nama ni žal za to odločitev. Za nama je pestro leto, v katerem sva delala veliko, a ugotovila, da v ustreznem okolju in ob super sodelavcih to sploh ni težko. Delovni vsakdan je še posebej popestrila mednarodna raznolikost zaposlenih. Na ta račun sva utrdila znanje geografije, potrdila nekatere in ovrgla druge stereotipe, se naučila novih besed, čeprav nama je ob tem zmanjkalo časa za švedske, a kaj mora ostati še za prihodnje leto. Besedi "daleč" sva dodala novo dimenzijo, s tem ko sva avtobuse zamenjala za letala, čas potovanja pa začela meriti v urah. Ob spoznavanju švedske pokrajine sva potrdila, da slovenske naravne pestrosti ne gre jemati za samoumevno, pa vendar ima tudi švedska pokrajina svoje čare. Včasih daje vtis, da bi izza smreke med borovničevjem lahko pokukal kakšen škrat.

ponedeljek, 19. oktober 2015

11 razlogov za obisk severa Švedske

Na pobudo zveste bralke danes piševa o razlogih zakaj obiskati sever in kaj tu početi, če se po naklučju znajdete tu. Prav imate, druga možnost ni ravno verjetna...

Kakorkoli, kljub temu, da severni del Švedske ni na vrhu seznama turističnih atrakcij, ste toplo vabljeni, če...
  • ...imate radi zimo in z njo povezane aktivnosti. Najbolj priljubljena prostočasna dejavnost v zimskih mesecih, za katero je dobro poskrbljeno v okolici vsakega kraja, je tek na smučeh. Alpsko smučanje na vzhodu države trpi zaradi pomanjkanja vzpetin, v notranjosti pa se najdejo večji smučarski centri kot sta npr. Tärnaby in Åre, od koder izhajajo Švedske smučarske legende, med njimi Ingemar Stenmark in Anja Pärson. Če zimo rajši preživite manj aktivno, pa se lahko udeležite eno ali večdnevnega izleta s pasjo vprego ali le sprehodite skozi sosesko, ki zasije v soju novoletnih in okenskih lučk.

  • ...težko prenašate poletno vročino. Povprečna temperatura v poletnih mesecih je 20 °C, ob redkih dnevih pa seže do 25 °C

  • ...želite obiskati prestolnico Švedskega severa. Mesto Umeå je eno "najmlajših" (glede na povprečno starost prebivalcev) in hitro rastočih Švedskih mest, predvsem po zaslugi 2 univerz, ki na leto privabita 30.000 študentov. Tudi kulturno je mesto precej živahno - v preteklem letu je bilo evropska prestolnica kulture. Zelo pogoste so glasbene prireditve različnih zvrsti, najbolj obiskani muzeji pa so umetnostni muzej Bildmuseet, park s skulpturami Umedalen skulptur, Västerbottens museum in muzej na prostem Gammlia, ki ponujata pogled v zgodovino, kulturo in življenje v severni regiji, ter Guitars, ena izmed večjih zbirk kitar. Vsako leto pa se že od leta 1974 v mestu odvija tudi prvenstvo v bränboll-u (švedka različica baseball-a).

  • ...imate radi drevesa, predvsem smreke in breze. Prostranim gozdovom smrek ni konca, ko zanje postane prehladno, pa pokrajino naselijo nenavadni pritlikavi gozdovi brez. Poleg tega si je mesto Umeå prislužilo naziv mesto brez, saj so jih zasadili z namenom preprečevanja širjenja požara (ob zadnjem požaru leta 1888 je bilo mesto povsem uničeno).

  • ...želite opazovati severni sij. V mestu Umeå je mogoče severni sij opazovati med septembrom in aprilom, ker je v tem obdobju noč dovolj temna. Najboljši del leta za opazovanje severnega sija je jesen - takrat je največ jasnega neba, temperature pa še vedno prijetne.

  • ...želite izkusiti dolge poletne noči. V najdaljših dnevih leta so noči kljub sončnemu zahodu zelo svetle. Konec junija, ob solsticiju, se lahko udeležite tradicionalnega praznovanja "midsommar", ki vključuje tradicionalno hrano in ples, ta dan pa skoraj po pravilu označuje tudi začetek poletnih dopustov, zaradi česar se življenje na Švedskem za en mesec ustavi (ali začne, odvisno od pogleda :) )

  • ...želite obiskati največji podzemni rudnik železa na svetu. Mesto Kiruna, ki je nastalo zaradi rudnika, naj bi v bližnji prihodnosti načrtno prestavili, saj so se zaradi širjenja rudnika tla pod mestom začela ugrezati.

  • ...želite pobliže spoznati lose, tako v kosmati obliki kot v kombinaciji z lisičkami in krompirjem na krožniku.

  • ...želite pripraviti kosilo na žaru na neobičajni lokaciji. Švedski moto bi se lahko glasil: žar vedno in povsod. 

  • ...borovnic nikoli ni dovolj. Tako kot so švedski gozdovi sestavljeni iz le nekaj drevesnih vrst, v podrasti prevladuje borovničevje in redkeje grmički brusnicam podobnega jagodičevja, a o njih več v kakšni drugi objavi.

  • ...ne marate množic in gneče. Za to obstaja celo strokovni izraz, enoklofobija. Kot so napisali avtorji znanega turističnega vodiča: ob vožnji čez sever Švedske srečate več jelenov kot ljudi. To lahko brez dvoma potrdiva, veliko ljudi pa ceni pohode po neokrnjeni naravi, kjer naslednjega popotnika srečajo šele čez kakšen dan ali dva.

četrtek, 8. oktober 2015

Aurora

Nekaj slikic današnje aurore - zadnji mesec je kar pogosta, le midva vzameva bolj poredko fotoaparat v roke...