nedelja, 26. junij 2016

Midsommar

Praznovanje poletnega solsticija je v osnovi poganski praznik. Povezujejo ga s čaščenjem plodnosti v upanju na bogat pridelek in odganjanju zlih duhov s kresovi, ki na najkrajšo noč v letu lahko prestopijo v svet ljudi. Seveda ima tudi krščanstvo vzrok za praznovanje kresne noči, takrat namreč beleži rojstvo Janeza Krstnika.

Na Švedskem je praznovanje poletnega solsticija eden najpomembnejših praznikov, verjetno takoj za Božičem. Zaslediti je bilo celo predlog, da bi ga označili kot državni praznik, za katerega so sicer izbrali datum 6. junij, vendar ga redkokdo praznuje. Midsommar obsega dva dneva - praznik je določen v soboto, med 19. in 25. junijem, medtem ko praznovanje poteka v petek, ki je dela prost dan. Ta označuje tudi začetek obdobja, ko večina Švedov zapusti svoje domove in se odpravi na 5-tedenske počitnice v poletne hišice na deželi.

Običaj je, da se v petek pripravi mlaj in splete brezove venčke, okrašene s cvetlicami. Za kosilo na mizi ne smejo manjkati vloženi sled z mladim krompirjem, kislo smetano in drobnjakom ter jagodna torta s smetano. Zraven sodita pivo in žganje, čeprav tudi drugih alkoholnih pijač na ta dan ne manjka. Po kosilu se dvigne mlaj, okrog katerega se odvije tradicionalno petje in ples. Popoldne pa je potrebno nabrati nove moči ob jedeh z žara, kajti zvečer sledi verjetno eden največjih žurov v letu, ko Švedi pozabijo na svojo stereotipno zadržanost.

Na slikah si lahko ogledate, kako je v petek potekalo organizirano praznovanje v muzeju na prostem, navade ob praznovanju pa zanimivo in humorno povzame tudi kratek filmček "Swedish Midsummer for Dummies" na uradni švedski spletni strani.

Dvigovanje mlaja
Glasba,...
...petje in ples ob mlaju.
Takole je dogajanje zgledalo v živo:



Brezov venček
Površine parka so bile zasedene z ljudmi, ki so s seboj prinesli svoje odejice in piknik košarice

Poskrbljeno je bilo tudi za zabavo :)
Hot dog, nekaj domačih dobrot, kava in pecivo ne smejo manjkati na nobeni prireditvi

sreda, 1. junij 2016

Borovničeva pita

Pomlad je končno tu in ob preprogah cvetočega borovničevja sem se spomnila na tole odlično kombinacijo borovnic in lešnikov. Če se v skrinji še skriva lanskoletna zaloga borovnic, hitro tehtnico na pult, sicer pa ne pozabite shraniti recepta za prihajajočo sezono vijoličnih frnikol!


 

Spodnje sestavine zamesi v drobljivo testo, ga razvaljaj v približno 4 mm debelo plast (najlažje med plastjo papirja za peko in folije za živila) in prenesi skupaj s papirjem v pekač premera ~28 cm:

250 g masla
200 g mletih ali sesekljanih lešnikov
250 g sladkorja
200 g bele moke
110 g graham moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlička cimeta


600 g borovnic zmešaj z 2 žlicama škroba, razporedi po testu in posuj s 4 žlicami sladkorja. Po vrhu nadrobi preostanek testa in peci približno 40 minut pri 175 °C. Pita naj se ohladi v pekaču, nato pa jo postrezi s sladoledom.



Dober tek! :)