nedelja, 30. november 2014

Returbutiken ali kako opremiti stanovanje


Pred kakšnim tednom sva se odpravila po zadnjih nakupih opreme za stanovanje. To je bilo sicer opremljeno, a je za tisto pravo bilo potrebno še nekaj malenkosti. Zadnja stvar, ki sva jo potrebovala, je bila nočna omarica. Vem kaj razmišljaš. Ne, Ikee ni v bližini. Imajo pa zato Švedi še cenejšo alternativo: trgovine z rabljenimi blagom. Te so občinske, v lasti Rdečega križa ali privatne, v vsaki od njih pa se lahko oblečeš ali obuješ, opremiš stanovanje, kupiš knjigo, glasbo ali sliko, športno opremo, kolo, igrače, vijake (ja, tudi ti so rabljeni), nakit... Če bi za to vedela prej, bi bila vsebina avta na poti sem verjetno drugačna. Nočne omarice kljub veliki izbiri drugih stvari nisva našla, namesto nje pa sva iz trgovine za dobrih 50 € odpeljala kavč. Švedi so sicer malo zmajevali z glavo, ko sva ga z gurtnami privezovala na streho audija - nismo jim razlagali, da se je tam tudi že kaj precej večjega peljalo.. Tudi sicer se po teh trgovinah najde marsikaj zanimivega, tako da hitro mine urica v brskanju naokrog.

Nakup za 18 €
Hm, tole mi je pa nekam znano...
Povsem enakega imam doma (G)!
Gorazdov favorit v trgovini
Katjin favorit v dnevni sobi

ponedeljek, 10. november 2014

Ali je mrzlo?

Ma zaenkrat niti ne. Eno jutro smo sicer imeli že -10°C, bilo je tudi par cm snega, ampak ga je kmalu pobralo. Običajno je nekaj stopinj nad ničlo, trenutno recimo 7. Precej je oblačnosti, nekaj dežja, bilo je pa tudi po par dni sonca skupaj. Bolj kot ne jesensko vreme.

 Vsakodnevna pot v službo mimo študentskih domov v zaledenelem stanju

Lokalci se očitno z vremenom obremenjujejo še manj kot mi – ne glede na vreme in podlago (dež, sneg, led) se vozijo s kolesom, dežnikov ne uporabljajo (kapuca in gremo!), občasno pa še vidiš koga tudi v kratkih hlačah. Vetroven, oblačen dan s par stopinjami nad ničlo je poleg tega kot naročen za piknik na obali. Po pričevanjih je enako dober tudi sončen dan s 5 ali več stopinjami pod ničlo in snegom. Najbolj vseeno glede vremena pa je verjetno malčkom iz vrtca pod oknom, ki se ne glede na vreme veselo preganjajo po dvorišču in valjajo po peskovniku. Če pri tem potrebuješ čelado, ker je poledenelo, pa tudi prav.

Čmok, čmok, čmok!

  Piknik na obali

Množica koles pred eno izmed univerzitetnih stavb


Postanek v boksih - kompresor ob kolesarski stezi

Dan se naredi nekaj pred osmo zjutraj, temniti pa se začne okrog tretje ure, tako da se že malo pozna naša lokacija. Zaenkrat se to ne zdi nič posebnega, v naslednjem mesecu in pol pa se bo dan skrajšal še za kakšni 2 uri. Pomanjkanje dnevne svetlobe Švedi rešujejo na različne načine. V pisarne nameščajo luči s spektrom svetlobe, ki je bolj podoben dnevni svetlobi, z okenskih polic iz stanovanj na ulico svetijo majhne svetilke, na balkonih pa tu in tam verige lučk že čakajo decembrske praznike.

ponedeljek, 3. november 2014

Nastanitev

Minilo je skoraj 14 dni, odkar sva prispela na Švedsko. V tem času je stanovanje dobilo uporabno formo (beri: razpakirala sva vse škatle in vrečke, postavila stvari na svoja mesta in dokupila manjkajoče stvari) in je pripravljeno na vsakodnevne izzive. Delovni plani so se izoblikovali, medtem ko se vtisi prvih delovnih dni še zbirajo. Uredila sva prvo rundo papirologije, sedaj pa nestrpno čakava, da nama dodelijo vsemogočno švedsko osebno številko, saj skoraj nič ni mogoče brez nje - od naročnine za internet (hvala prijazni sosedi za wifi, ker sicer ne bi pisala te objave), odprtja bančnega računa, obiska zdravnika, do registracije avtomobila. Življenje tu zaenkrat poteka brez večjih posebnosti, pa vendar z manjšimi razlikami (običajno zanimivimi, včasih pa tudi dragimi), ki nama popestrijo dneve.

Prvi dan sta naju tako v stanovanju pričakala prazna posteljna okvirja, zato sva se odpravila v Jysk (poleg tega se pa tukaj najdejo tudi Lidl, Intersport in Bauhaus, ki v prvih dneh življenja v tuji državi poskrbijo za malo domačnosti - živela globalizacija!). Načrt je bil jasen: prideva v trgovino, kupiva jogi, greva domov. No, na Švedskem je to malo drugače: jogi ni eden, ampak so trije. Spodnji, srednji in zgornji. Spodnji je združen z okvirjem, na njem leži srednji oz. "glavni" jogi debeline ~15 cm, na vrhu pa dodaten 5-10 cm debel jogi iz spominske pene. Slednjih je v trgovini daleč največ, kar nekaj je tudi kompletov vsega skupaj, posameznih "glavnih" jogijev pa je le za vzorec.
Najin načrt, da kupiva le srednji, če se da malo trši jogi, zato pri Švedih ni sprožil ravno navdušenega odziva ("A ni potem vseeno, če spiš na tleh?"). Za trenutek sva celo razmišljala o nakupu celotnega kompleta, vendar nama s tem povezana logistika ni ravno dišala. Kljub neodobravanju prodajalcev sva domov odnesla le en jogi - zaenkrat nama ni hudega.


 "Najino" blokovsko naselje.