ponedeljek, 10. november 2014

Ali je mrzlo?

Ma zaenkrat niti ne. Eno jutro smo sicer imeli že -10°C, bilo je tudi par cm snega, ampak ga je kmalu pobralo. Običajno je nekaj stopinj nad ničlo, trenutno recimo 7. Precej je oblačnosti, nekaj dežja, bilo je pa tudi po par dni sonca skupaj. Bolj kot ne jesensko vreme.

 Vsakodnevna pot v službo mimo študentskih domov v zaledenelem stanju

Lokalci se očitno z vremenom obremenjujejo še manj kot mi – ne glede na vreme in podlago (dež, sneg, led) se vozijo s kolesom, dežnikov ne uporabljajo (kapuca in gremo!), občasno pa še vidiš koga tudi v kratkih hlačah. Vetroven, oblačen dan s par stopinjami nad ničlo je poleg tega kot naročen za piknik na obali. Po pričevanjih je enako dober tudi sončen dan s 5 ali več stopinjami pod ničlo in snegom. Najbolj vseeno glede vremena pa je verjetno malčkom iz vrtca pod oknom, ki se ne glede na vreme veselo preganjajo po dvorišču in valjajo po peskovniku. Če pri tem potrebuješ čelado, ker je poledenelo, pa tudi prav.

Čmok, čmok, čmok!

  Piknik na obali

Množica koles pred eno izmed univerzitetnih stavb


Postanek v boksih - kompresor ob kolesarski stezi

Dan se naredi nekaj pred osmo zjutraj, temniti pa se začne okrog tretje ure, tako da se že malo pozna naša lokacija. Zaenkrat se to ne zdi nič posebnega, v naslednjem mesecu in pol pa se bo dan skrajšal še za kakšni 2 uri. Pomanjkanje dnevne svetlobe Švedi rešujejo na različne načine. V pisarne nameščajo luči s spektrom svetlobe, ki je bolj podoben dnevni svetlobi, z okenskih polic iz stanovanj na ulico svetijo majhne svetilke, na balkonih pa tu in tam verige lučk že čakajo decembrske praznike.

5 komentarjev:

  1. Anonimni11.11.14

    Takoj sm vedu da si bo Stojković ogledu kolesa, a klešče si sabo vzel a jih boš tm kupu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bauhausa sicer tukaj nimajo, ampak veš, da se jih bo kje našlo :)

      Izbriši
  2. Anonimni20.11.14

    Gorazd, a so cevke iste na švedskem al majo kej drugačne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Od kdaj se pa ti toliko za cevke zanimaš?

      Izbriši
  3. Anonimni27.11.14

    Pa glej da ne boš preveč flomastrov porabu v novi službi!

    OdgovoriIzbriši