ponedeljek, 3. november 2014

Nastanitev

Minilo je skoraj 14 dni, odkar sva prispela na Švedsko. V tem času je stanovanje dobilo uporabno formo (beri: razpakirala sva vse škatle in vrečke, postavila stvari na svoja mesta in dokupila manjkajoče stvari) in je pripravljeno na vsakodnevne izzive. Delovni plani so se izoblikovali, medtem ko se vtisi prvih delovnih dni še zbirajo. Uredila sva prvo rundo papirologije, sedaj pa nestrpno čakava, da nama dodelijo vsemogočno švedsko osebno številko, saj skoraj nič ni mogoče brez nje - od naročnine za internet (hvala prijazni sosedi za wifi, ker sicer ne bi pisala te objave), odprtja bančnega računa, obiska zdravnika, do registracije avtomobila. Življenje tu zaenkrat poteka brez večjih posebnosti, pa vendar z manjšimi razlikami (običajno zanimivimi, včasih pa tudi dragimi), ki nama popestrijo dneve.

Prvi dan sta naju tako v stanovanju pričakala prazna posteljna okvirja, zato sva se odpravila v Jysk (poleg tega se pa tukaj najdejo tudi Lidl, Intersport in Bauhaus, ki v prvih dneh življenja v tuji državi poskrbijo za malo domačnosti - živela globalizacija!). Načrt je bil jasen: prideva v trgovino, kupiva jogi, greva domov. No, na Švedskem je to malo drugače: jogi ni eden, ampak so trije. Spodnji, srednji in zgornji. Spodnji je združen z okvirjem, na njem leži srednji oz. "glavni" jogi debeline ~15 cm, na vrhu pa dodaten 5-10 cm debel jogi iz spominske pene. Slednjih je v trgovini daleč največ, kar nekaj je tudi kompletov vsega skupaj, posameznih "glavnih" jogijev pa je le za vzorec.
Najin načrt, da kupiva le srednji, če se da malo trši jogi, zato pri Švedih ni sprožil ravno navdušenega odziva ("A ni potem vseeno, če spiš na tleh?"). Za trenutek sva celo razmišljala o nakupu celotnega kompleta, vendar nama s tem povezana logistika ni ravno dišala. Kljub neodobravanju prodajalcev sva domov odnesla le en jogi - zaenkrat nama ni hudega.


 "Najino" blokovsko naselje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar