torek, 9. februar 2016

Pust mastnih ust

Tale je za Mašo, mogoče pa še komu pride prav. :)

Da bi ovrgla mit, da so krofi ena težjih kuharskih mojstrovin, danes z vami delim večkrat preverjen recept. Prvi del, torej priprava testa, se ne razlikuje bistveno od priprave kruha (to se sliši že bolj domače, kajne?). Drugi del, cvrtje, pa je brez "friteze" malo bolj zahtevno opravilo, ampak do tja še pridemo.

Za pripravo 20 krofov najprej v skledo odmerimo vse sestavine in jih umesimo v gladko, prožno testo (predpriprava kvasca ni potrebna):
  • 500 g moke
  • 60 g sladkorja
  • 0,5 vrečke vanilinega sladkorja
  • 60 g zmehčanega masla
  • 1 celo jajce
  • 3 rumenjaki
  • 1,5 čajna žlička suhe limonine lupinice
  • 0,25 dL ruma
  • malo soli
  • 2 dL mleka
  • 30 g kvasa

Vzhajano testo
Ko testo naraste na dvakratni volumen, iz njega iztisnemo ves zrak in ga oblikujemo v štručko, ki jo razdelimo na 20 enakih delov. Te oblikujemo v kroglice (kako? z vrtenjem po pultu, približno takole), ki jih položimo na pomokano površino, pokrijemo in ponovno počakamo, da se njihov volumen za enkrat poveča. Odvisno od temperature prostora, vendar to običajno traja 30-40 min.

Kroglice pred vzhajanjem

Kroglice z vzhajano stranjo položimo v segreto olje in pokrijemo s pokrovko, da lepše naraste še druga stran. Ko se prva stran zlato zapeče, jih obrnemo in odkrite ocvremo do konca.

Najzahtevnejši del postopka je ugotoviti, pri kateri nastavitvi električne plošče/plina je temperatura olja ravno prava in konstantna. Krofi naj se cvrejo v olju s temperaturo 160-170 °C. Pri tem si lahko pomagamo s kuhinjskim termometrom ali pa preverimo, kdaj ob leseni kuhalnici v olju pričnejo izhajati mehurčki. Takrat je temperatura ravno prava. Ob omenjeni temperaturi krofe na vsaki strani cvremo približno dve minuti in pol. Čeprav je ta korak lahko malo nadležen, pa se mu je potrebno posvetiti le enkrat, za tem pa si le zapišite katera nastavitev je bila prava. ;)


Krofe odcedimo na papirnati brisački in jih še tople polnimo z marmelado ali poljubnim nadevom (vanilijev puding, čokoladni namaz), ki ga za lažje polnjenje lahko segrejemo. Preden krofe postrežemo, jih zasnežimo še s sladkorjem v prahu.

Sedaj pa hitro v akcijo, da ne bo dvomov kako jih narediti prihodnje leto.

Pa dober tek! :)

4 komentarji:

  1. Odlično napisano, bi kar probala, pa je pust že mimo :) Vsekakor sprobam enkrat!

    OdgovoriIzbriši
  2. Fanta verjetno ne bi imela nič proti, če bi parkrat "povadila" pred naslednjim pustom ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz se opogumim naslednje leto ... si me prepričala!

    OdgovoriIzbriši