petek, 7. oktober 2016

Delta reke Ume

Aktivno območje delte obsega 15 kvadratnih kilometrov. Podoba delte se zaradi odlaganja sedimenta rek Umeälven in Vindelälven stalno spreminja in ustvarja nove habitate za gnezdenje mnogih vrst ptic. Zelo pomemben je nedotaknjen listnati gozd (morda nepričakovan poudarek za večino bralcev bloga, a tu so takšna območja redka), ki nudi zatočišče tudi nekaterim redkim vrstam ptic. Delta je najbolj znana zaradi ptic selivk, ki prebivajo ob vodi. Vsako pomlad in redkeje jeseni tu postanejo gosi in race, opaziti je tudi žerjave in labode. Med selitvijo naj bi se v delti ustavilo kar 10.000 ptic. 

Obvodna območja pa ne privabijo le ptic, temveč tudi veliko število insektov. Sprehajalec najprej opazi množico komarjev, ko prilagodi hitrost hoje in se tako znebi vsaj dela zasledovalcev, pa lahko v 5-minutnih intervalih med nanašanjem sredstva proti komarjem opazi tudi vedno zanimive kačje pastirje, saj jih v območju delte prebiva kar 20 različnih vrst.

Pogled z razglednega stolpa
Opozorilo: istočasno je na mostu čez reko lahko le 5 ljudi
Urejene poti skozi nedotaknjen listnati gozd vodijo do...
...opazovalnega stolpa in hišice ob koncu poti

Cvetenje

Bolj običajna pot skozi gozd
Ob vrnitvi na izhodiščno točko sva opazila, da se je parkirišče napolnilo, privezi čolnov pa izpraznili - pogost način preživljanja sončnih poletnih dni
Današnja objava je malo posebna. Pa ne zato, ker je nastala z veliko zamudo (to je le posledica), ampak zato ker je zadnja objava s potepanja v dvoje. Avgusta smo pričeli novo obdobje dogodivščin, zato prosimo za malo potrpežljivosti in se javimo spet, ko dogodivščine prerastejo čudežni trikotnik spanja, hranjenja in menjave pleničk. ;)

1 komentar: