torek, 24. marec 2015

10 ljudi, 3 avtomobili, 1 globok jarek in še večji severni sij


No, obdelajmo najprej zadnji del naslova - pa sva ga dočakala! Severni sij namreč. Živiva na območju, kjer se severni sij (ali aurora borealis) redno pojavlja, vendar ga zaradi pogosto oblačnega vremena ni mogoče prav velikokrat videti. Tokrat je bilo vreme odlično, sij pa je bil tako intenziven, da smo ga lahko opazovali nad sabo, ne le na obzorju.

Spodaj si lahko ogledate nekaj najinih fotografij, še lepše pa lahko najdete na FB strani lokalnih navdušencev nad auroro: Umeå Aurora Hunters. V nasprotju s pričakovanji se severni sij na nebu spreminja precej hitro in je res zanimivo doživetje. Dogajanje na nebu približno prikažejo kratki videi, sestavljeni iz zaporedja posnetih fotografij, kot je tale.

Razlaga nastanka tega pojava presega nivo ostankov moje srednješolske fizike, zato si to raje preberite kar sami: vse o polarnem siju na wikipedii.


Kaj pa je bilo z jarkom, 3 avtomobili in 10 ljudmi? Marsikdo je verjetno že pravilno posumil, da je eden izmed avtomobilov pristal v jarku. K temu, da smo ga spravili iz njega, pa je prispevalo 10 ljudi in 2 Volvota. Več verjetno ni potrebno povedati ;)

ponedeljek, 16. marec 2015

Švedščina, 1. del

Skoraj vsak Šved, ki sem ga do sedaj ogovoril, mi je odgovoril v odlični angleščini. Poznavanje švedščine, še posebej z najinima službama, torej ni nujno potrebno za življenje na švedskem. Ker pa znanje kakšnega dodatnega jezika nikoli ne škodi in ker zna biti učenje zabavno, sva se odločila, da se poskušava naučiti ta skandinavski jezik, ki je zelo podoben tudi sosednji danščini in norveščini. Zaradi pomanjkanja časa nama gre zaenkrat še bolj počasi, vendar sva osnoven vtis o tem jeziku kljub temu že uspela dobiti. Torej, kakšna je švedščina?

Knjige verjetno govorijo drugače, ampak jaz bi izum švedščine pripisal Nemcu z močnim dialektom, ki se je odpravil po svetu, se za nekaj časa ustavil v Angliji in jo nato mahnil v Skandinavijo. Pot je bila dolga (in samotna), zato mu je iz glave ušel dobršen del slovnice, si je pa čas krajšal z izumljanjem novih zvokov in črk. Na koncu je tako pridelal 29 črk, ki med drugim označujejo  3 različne "O"-je. No, čisto vseh svojih idej ta prvotni Šved ni zapisal, nekatere, kot tale v filmčku spodaj, živijo le v ustnem izročilu (in dovolj na severu).

četrtek, 12. marec 2015

Pomladni pobeg v London

Pretekli teden sva za nekaj dni pobegnila zimi in obiskala pomlad v Londonu. London naju tudi tokrat ni razočaral, potovanje pa se je začelo zanimivo že na Švedskem. V Anglijo sva odpotovala z letališča Skellefteå, ki leži 150 km severno od Umea. Letališče sredi švedskega gozda je velikosti luksuzne dnevne sobe, na let sva počakala ob kaminu, medtem ko so zunaj naletavale snežinke, na mizi pa je letak vabil k reševanju ankete, za katero je sodelujoči lahko nagrajen s kvalitetno jelenjo kožo. Spodaj sva zbrala nekaj vtisov s potovanja:


Prijeten ambient na letališču Skellefteå
Pomlad v parku

Grad Windsor


Spomenik živalim v vojni
Zanimiv industrijski ambient s starimi šivalnimi stroji v trgovin z oblačili

Večerni London

  

nedelja, 1. marec 2015

Pomlad!

Danes je v Sloveniji (in še marsikje) prvi dan meteorološke pomladi. Ko sem to oznanil lepši polovici, je to zanimalo kaj ta pojem pravzaprav pomeni. Ker ni bila zadovoljna z mojo 'pa to je seveda logično, to je to, da se pomlad začne z marcem in potem poletje... razumeš?....' razlago,  sem si stvar moral malo bolj podrobno pogledati in tu je razlaga.

V Sloveniji in večini drugih držav v severnem zmernem podnebnem pasu je stvar precej jasna: poletje zavzema najtoplejše 3 mesece, zima najhladnejše 3, vmes pa se zvrstita še pomlad in jesen. Iz tega sledi, da se pomlad začne z marcem, poletje z junijem, jesen s septembrom, zima pa z decembrom.

In kaj ima to veze s Švedsko? Bolj malo pravzaprav, saj švedski meteorologi na te stvari gledajo malo drugače. Zima se tako začne s prvim dnem od sedmih, v katerih je povprečna dnevna temperatura pod 0ºC. Za pomlad bi bilo zato logično, da je to prvi dan od sedmih, ko se temperatura ponovno povzpne nad 0ºC. Skoraj pravilno. V tem primeru je dovolj 5 dni. Za poletje in jesen se ista zgodba ponovi z 10ºC, za obe pa je dovolj 5 dnevno povprečje.
Iz vsega tega sledi, da se letni časi v skoraj vsakem kraju na Švedskem začnejo vsako leto na drugi dan.

In kako je v Umeu? Običajno se pomlad začne čež približno dober teden, kolikor sva pa prejšnje dni spremljala pa se je pomlad že začela enkrat v tem tednu, in sva torej v pomlad vstopila pred večino ostalega sveta!

No, tako nekako pa je izgledal prvi pomladni dan...