torek, 24. marec 2015

10 ljudi, 3 avtomobili, 1 globok jarek in še večji severni sij


No, obdelajmo najprej zadnji del naslova - pa sva ga dočakala! Severni sij namreč. Živiva na območju, kjer se severni sij (ali aurora borealis) redno pojavlja, vendar ga zaradi pogosto oblačnega vremena ni mogoče prav velikokrat videti. Tokrat je bilo vreme odlično, sij pa je bil tako intenziven, da smo ga lahko opazovali nad sabo, ne le na obzorju.

Spodaj si lahko ogledate nekaj najinih fotografij, še lepše pa lahko najdete na FB strani lokalnih navdušencev nad auroro: Umeå Aurora Hunters. V nasprotju s pričakovanji se severni sij na nebu spreminja precej hitro in je res zanimivo doživetje. Dogajanje na nebu približno prikažejo kratki videi, sestavljeni iz zaporedja posnetih fotografij, kot je tale.

Razlaga nastanka tega pojava presega nivo ostankov moje srednješolske fizike, zato si to raje preberite kar sami: vse o polarnem siju na wikipedii.


Kaj pa je bilo z jarkom, 3 avtomobili in 10 ljudmi? Marsikdo je verjetno že pravilno posumil, da je eden izmed avtomobilov pristal v jarku. K temu, da smo ga spravili iz njega, pa je prispevalo 10 ljudi in 2 Volvota. Več verjetno ni potrebno povedati ;)

1 komentar: