nedelja, 1. marec 2015

Pomlad!

Danes je v Sloveniji (in še marsikje) prvi dan meteorološke pomladi. Ko sem to oznanil lepši polovici, je to zanimalo kaj ta pojem pravzaprav pomeni. Ker ni bila zadovoljna z mojo 'pa to je seveda logično, to je to, da se pomlad začne z marcem in potem poletje... razumeš?....' razlago,  sem si stvar moral malo bolj podrobno pogledati in tu je razlaga.

V Sloveniji in večini drugih držav v severnem zmernem podnebnem pasu je stvar precej jasna: poletje zavzema najtoplejše 3 mesece, zima najhladnejše 3, vmes pa se zvrstita še pomlad in jesen. Iz tega sledi, da se pomlad začne z marcem, poletje z junijem, jesen s septembrom, zima pa z decembrom.

In kaj ima to veze s Švedsko? Bolj malo pravzaprav, saj švedski meteorologi na te stvari gledajo malo drugače. Zima se tako začne s prvim dnem od sedmih, v katerih je povprečna dnevna temperatura pod 0ºC. Za pomlad bi bilo zato logično, da je to prvi dan od sedmih, ko se temperatura ponovno povzpne nad 0ºC. Skoraj pravilno. V tem primeru je dovolj 5 dni. Za poletje in jesen se ista zgodba ponovi z 10ºC, za obe pa je dovolj 5 dnevno povprečje.
Iz vsega tega sledi, da se letni časi v skoraj vsakem kraju na Švedskem začnejo vsako leto na drugi dan.

In kako je v Umeu? Običajno se pomlad začne čež približno dober teden, kolikor sva pa prejšnje dni spremljala pa se je pomlad že začela enkrat v tem tednu, in sva torej v pomlad vstopila pred večino ostalega sveta!

No, tako nekako pa je izgledal prvi pomladni dan...

Ni komentarjev:

Objavite komentar